Sint-Janskruid - 100% Biologisch geteeld Kruid - 50 gr.
Sint-janskruid, met de Latijnse naam Hypericum perforatum, is een kruid waar weinig andere kruiden in ons kastje met gezondheidsproducten mee kunnen wedijveren als het gaat om de ongekend snelle toename in populariteit. De bekende plant uit de hertshooifamilie (Hypericaceae) is enorm in trek vanwege de nuttige effecten die men er vanouds aan toeschrijft.
De oude Grieken beschouwden sint-janskruid als een hooggewaardeerd gezondheidskruid. Vooral in de Middeleeuwen was het kruid populair en werd gebruikt als middel tegen een hele reeks mentale en fysieke omstandigheden.
De oorsprong van de naam
Rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, de datum waarop de zon op haar hoogste punt staat, bloeit het kruid rijkelijk met gele bloemen die dan ook tijdens het feest geoogst worden. De oorsprong van de naam sint-janskruid is gelegen in lang vervlogen tijden en eeuwenoude legenden.
Sommigen geloven dat de naam berust op het feit dat het kruid aan het einde van de maand juni bloeit, rond de tijd dat de geboortedag van Johannes (Sint-Jan) de Doper wordt gevierd. Anderen menen dat de naam verwijst naar het rode sap van de bloemblaadjes, dat het bloed van Johannes zou symboliseren.
Bron van nuttige bestanddelen
De bloemen en bladeren van sint-janskruid zijn een bron van nuttige bestanddelen waaraan veel studie wordt gewijd. Een chemische analyse van hypericum onthult talrijke verschillende bestanddelen, waaronder naftodiantronen, floroglucinolde-rivaten, flavonoïden, fenylpropanen, proanthocyanidinen en aminozuren.
De belangrijkste actieve bestanddelen, die op basis van methanol worden gescheiden, zijn naftodiantronen en floroglucinolderivaten. Deze natuurlijke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor het opbeurende effect van Hypericum, zijn nog niet volledig gedefinieerd.
Enkele belangrijke inhoudstoffen
- Terpenen: Pineen, myrceen, limoneen, caryofylleen, eucalyptol en cardineen
- Naftodianthronen: Hypericines
- Floroglucinederivaten: Hyperforine en adhyperforine
- Flavonoïden: Hyperoside, rutine, quercetine, quercitrine en kaempferol
- Xanthonen: Norathyriol
- Fenolzuren: Chlorogeenzuur, koffiezuur en p-coumarinezuur
- Aminozuurderivaten: GABA (Gamma-aminoboterzuur)
- Antibacteriële verbindingen: Imanine en novoïmanine
- Looistof: Procyaniden
- Vitamine C en carotenoïden
- Resine
- Palmitinezuur en stearinezuur
- Alkaloïden
- Pectine, choline, mannitol, saponinen en chlorofyl
Sint-janskruid en de wetenschap
Bijna een halve eeuw geleden werd ontdekt dat mensen onder invloed van bepaalde middelen in een betere stemming konden raken.
Zo weet men inmiddels dat opbeurende middelen functioneren door de balans tussen verschillende neurotransmitters in de hersenen in evenwicht te houden. Onderzoek naar de rol van de bestanddelen in sint-janskruid op dit gebied, zijn nog in volle gang.
Vemoedelijk zijn er nog andere stoffen in de plant aanwezig die aanslaan op dezelfde receptoren in de hersenen als dat ook bekende ontspanningsmiddelen doen. Toekomstig onderzoek zal de werking van deze stoffen moeten aantonen.
De veiligheid van sint-janskruid in combinatie met medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, is nog niet goed onderzocht, dus je mag dit kruid zonder toezicht van een arts niet met je bestaande medicatie innemen.
De gebruikelijke inname bedraagt driemaal daags 300 mg. Je kunt van het kruid een thee zetten. Gebruik hiervoor 1 eetlepel kruid op een kop gekookt water en laat dit 10 tot 15 minuten trekken. De meeste mensen gebruiken Sint-Janskruid minimaal 6 weken lang.
Praktische toepassingen van St-Janskruid
Op dit moment het er onder voorbehoud van het oordeel van een wetenschappelijk panel alleen toegestaan een gezondheidsclaim te maken over de positieve invloed van Sint-Janskruid op de galblaas (claim on hold).
De veiligheid van sint-janskruid in combinatie met medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, is nog niet goed onderzocht, dus je mag dit kruid zonder toezicht van een arts niet met je bestaande medicatie innemen.
De gebruikelijke dosering bedraagt driemaal daags 300 mg. Gebruik hiervoor 1 eetlepel kruid op een kop gekookt water en laat dit 10 tot 15 minuten trekken. De effecten van sint-janskruid zijn soms pas na zes weken merkbaar, dus het is belangrijk om even geduld hebben.
Combinaties met andere kruiden
St. janskruid laat zich uitstekend combineren met de volgende kruiden en specerijen:
Belangrijke informatie over risico's en neveneffecten
Sint-janskruid wordt over het algemeen goed verdragen. Bij ongeveer 3% van de mensen die het kruid gebruiken treden milde neveneffecten op die kunnen variëren van misselijkheid, buikpijn, diarree, verlies van eetlust, vermoeidheid, onrust of allergische huidreacties.
Het wordt afgeraden St. janskruid te gebruiken in combinatie met MAO-remmende antidepressiva en stimulerende middelen. Een andere, veelbesproken mogelijk neveneffect is fotosensitiviteit. Zonlicht en blootstelling aan U.V bronnen kunnen de hypericum moleculen in de huid veranderen en daardoor allergische reacties oproepen. Andere bijverschijnselen zijn doorgaans mild, zoals spijsverteringsklachten, hoofdpijn en rusteloosheid.
Gebruik sint-janskruid niet tijdens de zwangerschap omdat er nog geen veiligheidstests zijn uitgeverd om vast te stellen of het kruid een gevaar kan zijn voor het ongeboren kind. Gebruik het kruid ook niet in combinatie met andere medicijnen voordat je dit met je arts besproken hebt. Verder wordt het gebruik afgeraden bij borstvoeding, ernstige depressie, bipolaire stoornis, fotosensiviteit en bij blootstelling aan U.V bronnen. Tevens kan het de werking van de anticonceptiepil verminderen.
Mogelijke wisselwerking van sint-janskruid met medicijnen
Kruidenpreparaten waarin sint-janskruid is verwerkt kunnen mogelijk de werkzaamheid van diverse medicijnen beïnvloeden. Deze wisselwerking kan in sommige situaties ernstige gevolgen hebben.
Het is hierdoor te allen tijde raadzaam de apotheker, fytotherapeut of behandelend arts op de hoogte stellen wanneer je sint-janskruid wilt gaan gebruiken. Bij onderstaande middelen zijn interacties mogelijk en dient voorzichtigheid in acht te worden genomen.
- Bloedverdunners van het coumarine type (warfarine, fenprocoumon en acenocoumarol)
- Hartmiddelen afgeleid van digitalis (digoxine, digotoxine en methyldigoxine)
- Medicijnen tegen epilepsie (fenytoïne, carbamazepine en fenobarbital)
- Medicijnen tegen astma op basis van theofylline
- HIV medicijnen
- Bepaalde antidepressiva (SSRI's zoals fluoxetine, fluvoxamine, citalopram, paroxetine en sertraline)
- MAO-inhibitoren
- Sedativa (kalmeringsmiddelen)
- Anxiolytica (angstwerende medicijnen)
- Narcotische geneesmiddelen
- Anti-migraine medicijnen
- Lithium
- Antihypertensiva (bloeddrukverlagende middelen)
- Antikanker middelen / chemotherapeutica (irinotecan)
- Anticonceptiepil
Algemene gegevens van Hypericum perforatumââ¬â¹
- Botanische naam: Hypericum perforatum
- Familie: Hertshooifamilie (Hypericaceae)
- Geslacht: Hypericum (Hertshooi)
- Nederlandse naam: Sint-janskruid
- Inhoud: 50 gram
- 100% Biologisch geteeld
- Kan gecombineerd worden met CBD olie producten
- Zonder toevoegingen
- Aanbevolen dagelijkse dosering bij inwendig gebruik: 2 à 4 gram
- Toename van aantal serotoninereceptoren 5-HT1A en 5-HT2A
- Verhoogde beschikbaarheid neurotransmitters in de hersenen (serotonine, noradrenaline en dopamine)
- Verhoogde affiniteit met GABA-receptoren
- Verminderde affiniteit voor dopamine D2 receptoren
- Kan gebruikt worden in een vaporizer (verdamper)
- Verdampingstemperatuur: 302°F / 150°C
Informatie op het etiket
- Inhoud: 50 gram Sint-Janskruid
- Uit biologische teelt
- Maximaal aanbevolen dagelijkse dosis van 2 - 4 gram bij inwendig gebruik niet overschrijden
- Niet gebruiken bij zwangerschap of het geven van borstvoeding
- Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt en ook Sint Janskruid wil gebruiken
- Bewaren op kamertemperatuur, op een donkere plaats, buiten het bereik van kinderen
- Voedingssupplement
- Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding