Hop Zaden - Humulus lupulus
Hop, met de wetenschappelijke naam Humulus lupulus, is een tweehuizige, meerjarige klimplant die wordt gerekend tot de hennepfamilie ( Cannabaceae). De nuttige plant, waarvan het bovengrondse gedeelte iedere winter afsterft, is vooral bekend vanwege de toepassing in bier.
Populaire klimplant
De naam Hop is afgeleid van het Angelsaksische woord hoppan dat klimmen betekent of van het oud-Duitse woord Hopfo dat staat voor zich verheffen. Beide betekenissen staan voor de groeiwijze van deze klimplant.
De naam Humulus stamt waarschijnlijk af van humus, dat grond of aarde betekent. Anderen menen weer dat humulus is afgeleid van het Latijnse stamwoord umidus dat voor vochtig staat vanwege de voorkeur voor een vochtige standplaats.
Van de naam Lupulus wordt beweerd dat het afkomstig is van het woord lupus dat wolf betekent, omdat de plant zich tijdens het klimmen stevig vastgrijpt, zoals een wolf zijn prooi vastgrijpt.
Kegelachtige hopbellen met lupuline
De vrouwelijke planten vormen geelgroene, kegelachtige katjes met bladachtige schutbladeren, de zogeheten hopbellen of hopkegels. Deze hopbellen, die in de maanden juli tot september bloeien, verschijnen pas in het derde jaar.
Aan de binnenzijde van de geschubde hopkegels bevinden zich harsklieren met een goudgekleurde, bitter smakende stof die lupuline of hopmeel wordt genoemd. Deze stof beschermt de plant tegen aanvallen van micro-organismen en andere bedreigingen van buitenaf.
Traditioneel gebruik van hop
Al in het oude Babylon schijnen Joodse gevangenen preventief, gerstebier met hop te hebben genuttigd. Duitse monniken teelden in de 9de eeuw hop als slaapopwekkend, rustgevend en libidoverlagend middel.
Verder was het de gewoonte om het hoofdkussen op te vullen met hopbellen om een goede nachtrust te bevorderen. Tevens werd het gebruikt vanwege het gunstige effect op het oor en de zenuwen. Ook Noord-Amerikaanse indianen gebruikten de plant bij alledaagse problemen en tevens om de slaap te bevorderen. Daarnaast werd het gebruikt als hulpmiddel voor vrouwen tijdens de maandelijkse periode.
Vanaf de 14de eeuw werd hop in Nederland en Vlaanderen vooral voor de conserverende en bittere smaak bij de bereiding van bier gebruikt. In de 17de eeuw raadde Nicholas Culpeper, een Engelse plantkundige, het aan als middel voor het hoofd, de lever en de maag.
Zaai informatie over hop
De zaden, die uit zowel mannelijke als vrouwelijke planten bestaat, kun je in februari tot juni zaaien. De zaadjes hebben een onregelmatige kiemperiode dus gooi het zaaisel niet te snel weg.
Zaai de zaden in een zaaibkje en laat dit 3 weken lang bij 20 °C staan. Plaats het bakje vervolgens gedurende 3 weken in de koelkast. Je kunt dit proces herhalen tot er voldoende zaailingen zijn ontkiemd. Wanneer de ontkieming in de maanden oktober tot maart plaatsvindt, dien je de zaailingen binnen te houden en licht en koel weg te zetten bij een gemiddelde temperatuur van 10 °C. Verspenen in potjes.
Gebruikte delen van de plant
- Rijpe vrouwelijke hopbellen: Plukken in augustus / september en in de schaduw laten drogen. Na het droogproces kunnen ze worden uitgeklopt om lupuline te verzamelen.
- Hopklieren: De lupuline of hopmeel valt na het drogen uit de hopbellen.
- Scheuten: Voor culinaire toepassingen.
Algemene details Humulus lupulus
- Botanische naam: Humulus lupulus
- Familie: Hennepfamilie ( Cannabaceae)
- Geslacht: Humulus
- Nederlandse namen: Hop / Hoppe / Hommel / Havikskruid / Oranjebloem / Boerendruiven
- Engelse namen: Hop / Hops / Hopsplant / Hops vine / Bine
- Aantal zaadjes: Ongeveer 40 zaden
- Zaaitijd: Februari tot juni
- Bloeitijd: Juli tot september
- Bloeikleur: Groengele bloemen en hopbellen
- Levensduur: Meerjarig (overwintert als wortelstok)
- Hoogte: Maximaal 7 à 8 meter (klimplant)
- Standplaats: Zonnig / lichte schaduw
- Bindingsaffiniteit met de CB2 receptor van het endocannabinoïden systeem
- Bevat waardevolle terpenen, zoals caryofylleen, myrceen en limoneen
- Bekend van de bereiding van bier