Kiespijnboom - Zanthoxylum simulans - Szechuan peper - 20 Zaden!
De Kiespijnboom, die de Latijnse naam Zanthoxylum simulans draagt, is een zeldzame heester / kleine boom die tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae) behoort. De slanke, maar sterke heester, die oorspronkelijk uit Noord en Midden China komt, groeit traag en bereikt pas na 10 jaar een hoogte van 2,5 meter.
In juni bloeit de winterharde struik met witte tot geelgroene kleuren waarna rode vruchtjes worden gevormd die tijdens het rijpen naar zwart verkleuren. Na de oogst worden de vruchtjes in de zon te drogen gelegd waarna de schilletjes openbarsten en de kleine zwarte zaadjes tevoorschijn komen.
De gedroogde schilletjes, die ook wel vruchtwand of zaadhuid worden genoemd, staan bekend onder de naam Szechuanpeper (ook wel Sichuanpeper) en kennen vele nuttige toepassingen. In China is het zelfs erkend als een officieel gezondheidsproduct.
Uitzonderlijke smaak van szechuanpeper
Szechuanpeper, dat geen echte peper is, heeft een uitzonderlijke smaak die niet met andere smaken te vergelijken is. Het smaakt niet echt pittig, maar veroorzaakt bij aanraking met de tong wel een tintelend effect, alsof er een batterij tegenaan wordt gehouden.
Dit wordt veroorzaakt door het ingrediënt hydroxy-alpha-sanshool (HalphaSS) die de receptoren TRPV1 en TRPA1 in sensorische neuronen activeert. Vrij recent heeft men ontdekt dat TRPV1 ook invloed heeft op de darmen.
Eigenschappen van de kiespijnboom
Naast de gedroogde schillen van de vruchtjes wordt ook de schors in traditionele middelen voor gezondheidsdoeleinden gebruikt. Zo wordt hier van oudsher op gekauwd om gezonde tanden en kiezen te behouden. Daarnaast zijn er ook van de wortels van de kiespijnboom traditionele toepassingen bekend. Let wel dat deze traditionele toepassingen niet door wetenschappelijk onderzoek zijn bevestigd.
Vormt mannelijke en vrouwelijke planten
De naam Zanthoxylum is afgeleid van de Griekse woorden xanthos wat geel betekent en het woord xylon dat voor hout staat. Dit verwijst naar het geel gekleurde hout en de gele kleurstof die uit de wortels gemaakt wordt.
De plant, die over stekels beschikt die later op de bast doorgroeien tot sierlijke knobbels, laat zich goed kweken tot een decoratief bonsaiboompje. Aangezien de kiespijnboom tweehuizig is (mannelijke en vrouwelijke planten) kun je het beste minstens 3 planten kweken of de buren een paar planten cadeau geven om bestuiving te laten plaatsvinden.
Zaai instructies voor de kiespijnboom
De zaden worden in een zaaibakje gezaaid, waarna ze 2 tot 4 weken warm dienen te blijven. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 tot 22 °C. Hierna plaats je het zaaibakje 4 tot 6 weken in de koelkast of een andere koele plaats van rond de 4 °C, waarna je het gehele proces van warmte en kou herhaalt.
Deze wisselingen van temperatuur dien je nauwgezet vol te houden tot de kieming volgt. Een jaar of langer is bij deze soort niet ongewoon.
Algemene details van Zanthoxylum simulans
- Botanische naam: Zanthoxylum simulans
- Familie: Wijnruitfamilie (Rutaceae)
- Geslacht: Zanthoxylum
- Nederlandse namen: Kiespijnboom / Szuchuanpeper / Sichuanpeper / Chinese peper
- Engelse namen: Szechuan pepper / Sichuan pepper / Chinese pepper / Chinese prickly-ash
- Aantal zaadjes: 20 zaden
- Ideale zaaitijd: Hele jaar rond
- Bloeitijd: Juni
- Bloeikleur: Wit tot geelgroen / rode vruchtjes
- Levensduur: Meerjarig
- Hoogte: 250 cm (na 10 jaar)
- Standplaats: Schaduwrijk / vochtig / goed gedraineerd
- Lange kiemtijd
- Tweehuizig