Kiespijnkruid Zaden - Anacyclus officinarum
Kiespijnkruid, met de Latijnse naam Anacyclus officinarum, is een zeldzaam eenjarig plantje dat tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae) behoort. Het heilzame kruidenplantje, dat in uiterlijk op kamille en madeliefjes lijkt, is ook bekend onder de naam Duitse Bertram.
Vroeger kwam het gezonde plantje veel in het wild voor, maar door intensief gebruik in de 19de eeuw is het uitgestorven. Via nauwkeurig terugkruisen is men er echter in geslaagd een soort te creëren die praktisch identiek is aan de soort van vroeger.
Veel gebruikte wortels
Het blad van dit bijzondere kruid is zeer fijn en de bloemen die gevormd worden hebben een witte kleur met een geel hart. Van de donkerbruine wortel, die aan het eind van de groeiperiode geoogst wordt, kan een tinctuur worden gewonnen. Deze heeft vanouds traditionele toepassingen voor de mond, waaronder de tong, de tanden en de kiezen. Let op: deze toepassingen zijn niet wetenschappelijk bewezen en zijn geen gezondheidsclaims. Daarnaast heeft het vanouds uitwendige toepassingen als massage- of inwrijfmiddel om spieren te verwarmen. Het worteltje heeft een uiterst scherpe smaak.
Zaai informatie voor kiespijnkruid
In de maanden maart tot mei kun de zaden in een zaaibakje voorgezaaid worden bij een temperatuur van 15 °C. Wanneer na 4 weken geen kieming heeft plaatsgevonden, kun je het zaaibakje enkele dagen in de koelkast of buiten bij een temperatuur van 2 tot 6 °C plaatsen. Vervolgens kun je het weer warmen wegzetten.
Algemene info over Anacyclus officinarum
- Botanische naam: Anacyclus officinarum
- Familie: Composietenfamilie (Compositae of Asteraceae)
- Geslacht: Anacyclus
- Nederlandse namen: Kiespijnkruid / Duitse Bertram
- Engelse namen: Pellitory / Spanish chamomile / Mount Atlas daisy
- Aantal zaadjes: Ongeveer 90 zaden
- Beste zaaitijd: Maart tot mei
- Bloeikleur: Witte bloemblaadjes met geel hart
- Levensduur: Eenjarig, maar blijft na zachte winters over
- Hoogte: Rond de 30 cm
- Standplaats: Zonnig
- Wortel met pittige smaak
- Lijkt in uiterlijk op kamille
- Veel traditionele toepassingen
- Zeldzaam kruid